Solceller i vår villa, till slut

Vi planerade att skaffa solceller till vår villa länge. ”Länge?” tänker ni kanske nu. ”Hur länge är egentligen länge, några månader?”. Svar nej. I vår familj funderar vi nämligen över allting väldigt länge innan vi tar ett beslut. Detta har gått i arv från tidigare generationer, det ska gudarna veta. På både min mammas och pappas sida har det varit helt otroligt. Man fick aldrig något gjort. Planerna kunde vara spektakulära, men ingen skred till verket. Detsamma gäller för min sambos familj. Precis samma sak gäller där. Nu har vi tagit detta ståtliga arv vidare när vi funderat över solceller till vår villa.


Håll i hatten nu. Det tog oss 8 år att bestämma oss för att skaffa solceller till villan. Eller snarare: Det tog 8 år att till slut göra slag i saken. Vi bestämde oss redan i början av 2010-talet. Vi är båda engagerade i klimatkampen och vi kan ganska mycket om vilka åtgärder man kan vidta. Vi gapar gärna på andra om att de ska ta till diverse radikala åtgärder för att vända på den negativa utvecklingen. Sådant gör vi förstås också. Vi källsorterar och är allmänt duktiga på att ta hand miljömässig hand om vårt hushåll. När det kommer till solceller till vår villa har startgroparna dock varit längre. Långt, långt mycket längre.


Nu är det i alla fall gjort. För några månader sedan satte vi ner foten för oss själva. Inga fler undanflykter. Inget mer trams om energin i vårt hus och om de solceller vi ville ha dit. Vi skulle till slut ta steget och gjorde det. Det är nästan skrattretande hur enkelt det faktiskt var. Vi satte oss vid datorn och googlade på företag som kunde utföra installation av solceller i villa. Vi valde de som verkade ha längst erfarenhet och som verkade mest seriösa. Vi ringde, berättade om vår situation och frågade hur vi gick vidare. Killen vi kom i kontakt med sa att han kunde komma på besök redan dagen efter. Detta för att se hur förutsättningarna i och runt vår villa såg ut för solceller.


Sagt och gjort, nästa dag dök solcellsexperten upp på trappan och introducerade sig. Efter ett trevligt och informativt möte åkte han iväg. Bara några timmar senare damp det ner en offert i mailinkorgen. Offerten godtogs, vi tecknade kontraktet och snart var arbetet igång. Vi skulle äntligen få solceller till vår villa. Det tog nästan ett decennium att få till det hela, men skam den som ger sig.


Är det någon av er läsare som har solceller till er villa? Hur tycker ni i så fall att det går? Känner ni att ni har fått vad ni hade hoppats på?


views